u kan uw ideeën stilhouden...
of er met ons over praten

Misschien is dat laatste wel het beste idee.

Uw enthousiasme over uw idee of project inspireert ons, doet ons zin krijgen om er mee onze schouders onder te zetten, maakt ons fier dat we hieraan mogen meewerken en maakt ons bewust van het vertrouwen dat u ons schenkt.

Nieuwsgierig? Wij ook!

U bent zeker welkom in een van onze kantoren maar we komen eigenlijk nog liever tot bij u.

IFORI op de boekenbeurs!

Bernard stelt deze vrijdag 6 november het nieuwste boek "Praktische leidraad voor de handel in kunst en antiek in België" van IFORI voor tijdens de "Boekenmarathon".

Door de coronacrisis heeft de boekenbeurs dit jaar een andere vorm gekregen. Tot en met 11 november zal Tom De Cock meer dan 300 auteurs interviewen tijdens de "Boekenmarathon".

Bekijk hier het programma.

Praktische leidraad voor de handel in kunst en antiek in België

Dit boek heeft de ambitie om voor het eerst de complexe en versnipperde regelgeving van toepassing op de handel in kunst en antiek in België te verzamelen en toe te lichten in één werk. Naast een juridisch werk, wil het ook een praktische leidraad zijn die de verkoper en de kandidaat- koper als leek wegwijs maakt in het amalgaam aan verplichtingen die op hen van toepassing zijn, of het nu gaat om regionale, federale, Europese of internationale regels.

Dit boek richt zich dus zowel tot de veilinghuizen, de galeriehouders en de professionele kunst- en antiekhandelaars als de occasionele en ‘minder occasionele’ verkoper, want ook voor hem of haar gelden vaak diezelfde regels. En toegegeven, met het nog steeds groeiend marktaandeel van tweede-handswebsites, online veilingsites en verkoopplatformen is elkeen van ons wel een(s) verkoper van kunst of antiek. Ook juristen, advocaten en magistraten die geconfronteerd worden met juridische vraagstukken rond de handel in kunst en antiek in België vinden hier een basiswerk met verwijzing naar rechtspraak en rechtsleer alsook een verzameling van de belangrijkste wet- en regelgeving. Het boek gaat dieper in op aspecten als kunstwerk, auteurswerk en roerend erfgoed, evenals de export van cultuurgoederen.

De auteurs staan uitgebreid stil bij de rechtsfiguur van de verkoop, zowel B2C als B2B, elk met hun eigen regels, de openbare verkoop en de veilingkoop maar ook escrow en de verkoop via blockchain. Ook het auteursrecht en het volgrecht komen aan bod evenals de authenticiteitsproblematiek en de provenance. Het boek heeft daarnaast aandacht voor de bijzondere regelgeving die van toepassing is op het verhandelen van archeologische vondsten, werken uit ivoor of met diamanten, alsook goud-, zilver- en platinawerken.

Redactieteam: Bernard Gravez, Pedro Demolder, Céline Verstraete, Karel Holst en Nicola Audenaert.

Is uw organisatie nog niet GDPR compliant?

Of bent u op zoek naar een externe DPO?

Bezoek onze GDPR website voor alle informatie!